Гладна стачка на Полфрийман срещу корупцията и злоупотребите с власт в Софийския затвор

Photo Jock Hunger Strike

Ню Йорк — 26 април, 2019 г.

Ние сме български емигранти в САЩ и Европа, запознати с проблемите в системата на българските затвори. Декларираме солидарност с гладната стачка на Джок Полфрийман, започнала на 21 април, 2019 г. в Казичене, отделение на Софийския затвор.

Гладната стачка на Полфрийман, председател на Управителния съвет на Българско затворническо сдружение за рехабилитация (БЗСР), алармира за проблеми с корупция и злоупотреби с власт в Софийския затвор. За тези проблеми БЗСР даде обществена гласност и миналата година във връзка с бягствата от Софийския затвор.

Освен за проблеми в Софийския затвор, БЗСР дава постоянна гласност и за състоянието в другите затвори на страната и общата корекционна система: нечовешки битови условия, недопустимо поведение на надзирателите, репресии срещу членове и симпатизанти на БЗСР – единствената в страната организация за пряко представителство на правата на затворници, настоящи и бивши.

Проблемите в българските затвори упoрстват, въпреки дългогодишните и много-милионни инвестици за ремонти и реформи от страна на българската държава и Норвежки финансов механизъм. До сега, Норвежки финансов механизъм е инвестирал над седем милиона евро. В момента Министерство на правосъдието работи по новата програма на Норвежки финансов механизъм (2014-21), по която са предвидени 30 милиона евро, повечето от които са предназначени за затворите.

Българските затвори в момента са под управлението на ВМРО чрез зам. министър на правосъдието Проданов. От година насам, българските медии отразяват корупционни скандали около ВМРО – продажби на български паспорти, “апартамент гейт”Също от годна насам наблюдаваме активна лична разправа с Полфрийман и БЗСР от страна на зам. миннистър на правосъдието Николай Проданов (ВМРО).

Настояваме репресиите срещу Полфрийман и БЗСР от страна на зам. министър Проданов и зам. началник Tрайков от Софийския затвор да спрат! Отправяме апел към български и чуждестранни журналисти да обърнат спешно внимание на гладната стачка на Полфрийман! Алармираме Норвежки финансов механизъм относно корупционни проблеми в средите на проектния им партньор в България по програма “Правосъдие” – Главна дирекция за изпълнение на наказанията (ГДИН) на Министерство на правосъдието, под ръководството на зам. министър Проданов.

Може да изразите солидарност с гладната стачка на Полфрийман до Министерство на правосъдието по е-мейл: priemna@justice.government.bg или по поща: ул. Славянска 1, София 1040.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s